U bevindt zich hier: Groepen » 2018-2019 » Plusgroepen

Plusgroepen
Dit jaar kent De Rank weer twee plusgroepen, 1 voor en 1 na de pauze op dinsdagmorgen.De eerste groep bestaat uit leerlingen van de groepen 5 en 6, terwijl de andere groep leerlingen heeft uit groep 7 en 8.

Ook dit jaar hebben de leerlingen een account bij Bomberbot, om de eerste beginselen van programmeren te leren kennen. Een aantal leerlingen zit al bij de oefingen van het tweede jaar en kan op deze manier weer ondersteuning bieden aan de andere leerlingen.

De 1e groep heeft in september een bezoek gebracht aan het Marius van Dokkum Museum. Ze werkten in tweetallen en elk duo had een eigen fototoestel. Er zijn veel en leuke foto;s gemaakt. Met deze foto's moest er een presentatie gemaakt worden met bijv. powerpoint, prezi of photostory.

In november gaan beide groepen, elk op hun eigen niveau, meedoen aan de Beverwedstrijd. Voorbeelden van deze wedstrijd zijn te vinden op www.beverwedstrijd.nl
Plusgroep 2 heeft op een donderdagmorgen beide musea in Harderwijk bezocht. De plusgroep gaat de komende tijd aan de slag met het thema Universiteit in Harderwijk, de visserij,Harderwijk als stad en Harderwijk en het Belgenkamp in de 1e WO.

Chinese taal en cultuur
Op 3 december is Janette ( oud-leerling van De Rank) begonnen om haar kennis van de Chinese taal en cultuur over te brengen aan de plusgroepen. We zijn gestart met beide groepen tegelijk, maar vanaf 10 december werken we weer in de twee plusgroepen, 1 voor en een groep na de pauze.

Voor meer foto's klik hier.

Helaas heeft Janette i.v.m. drukke werkzaamheden besloten om na 8 hele mooie lessen er even mee te stoppen. De leerlingen en meester Luuk hebben veel opgestoken van het leven en de cultuur in China. De leerlingen spreken al de eerste woorden en zinnen goed uit en kunnen zich misschien al een heel klein beetje redden in deze voor ons moeilijke taal. Janette bedankt voor je tijd en inzet!!

Na de voorjaarsvakantie wijzigen de groepen enigszins van samenstelling. Leerlingen van groep 6 gingen naar de oudste groep en uit groep 4  en 5 kwamen 2 leerlingen  naar de jongere groep.

In mei zijn we weer gestart met de jaarlijkse Jeugdkrakercompetitie. 5 weken lang krijgen we moeilijke vragen, waarbij we de antwoorden kunnen vinden op internet. Uiteindelijk zijn we als 24e geeindigd.

Hierbij een voorbeeldvraag:

Mini bibliotheekje
Voor veel kinderen is het heel gewoon dat ze naar de bibliotheek kunnen gaan om een boek te lenen. Maar tegenwoordig sluiten steeds meer bibliotheken noodgedwongen hun deuren. Daarom bedenken mensen een plan om toch boeken van elkaar te kunnen lenen. Het idee is overgewaaid uit Amerika en heet ‘little free library’. Het gaat om een klein kastje met boeken dat bijvoorbeeld bij iemand in de tuin staat. Je leent een boek, brengt het terug als je het hebt gelezen of zet er zelf een boek bij, dat een ander mag lezen. In een plaats vlak bij Tilburg (beginnend met een G) is ook zo’n klein ‘bibliotheekje’. In welke maand van het jaar werd dit ‘bibliotheekje’ geopend?

A. Februari 2013
B. Mei 2013
C. September 2013
D. Oktober 2013

In de bovenbouw-groep zijn ze bezig geweest met onderdelen van het Stadsmuseum. Van de powerpoint-presentaie is een filmje gemaakt. Helaas werken de hyperlinks dan niet meer.

film over visserij

film over universiteit